106e Fokveedag Boerenlandfeest: van rundveekeuring tot streeklunch en van Britt Dekker tot Peppa Big

HOORNAAR – Hoornaar is zaterdag 6 oktober het middelpunt van de streek. Als de weersomstandigheden meewerken, worden er immers ongeveer 10.000 bezoekers verwacht op de 106e Fokveedag Boerenlandfeest. En dat zijn lang niet allemaal boeren. Ook burgers en buitenlui kunnen zich op Fokveedag Boerenlandfeest uitstekend verpozen.

De rundveekeuring (vorig jaar gewonnen door Geertje 567 van maatschap Van Dijk – de Bruin uit Giessenburg) mag dan nog altijd het hart van de Fokveedag vormen, de toevoeging Boerenlandfeest staat er niet voor niks. Er is véél meer te beleven dan het voorbrengen van koeien in de ring.

Er zullen meer dan 200 koeien en pinken worden gekeurd. De inzenders van het rundvee zijn grofweg afkomstig uit de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, Krimpenerwaard en het Land van Heusden en Altena.

Daarnaast komen ook de Belgisch Witblauwen, net als in 2016, weer naar Hoornaar. Na een drietal regionale keuringen wordt in Hoornaar de nationale keuring van het Belgisch Witblauw Stamboek Nederland gehouden. Er zijn bijna 80 BWB-runderen door 27 inzenders aangemeld. Zij zullen door een internationale jury worden beoordeeld.

Deels overdekt
Het evenemententerrein is in totaal bijna zeven hectare groot, waarvan circa 6500 vierkante meter overdekt is. Eén van de trekpleisters is de warenmarkt, die met zo’n 150 kramen weer volledig is volgeboekt. Daarnaast staan er meer dan 100 standhouders, variërend van mechanisatiebedrijven tot makelaars en van verzekeringsmaatschappij tot voerleveranciers. De terreinindeling is enigszins gewijzigd ten opzichte van vorig jaar.

Pauzeprogramma
Wie Fokveedag Boerenlandfeest zegt, zegt in één adem ook: middagpauzeprogramma. Geen wonder, want spektakel is jaarlijks gegarandeerd. Ook in 2018 weer. Tussen 12.00 en 13.15 uur krijgt het publiek drie optredens voorgeschoteld.

Britt Dekker
Tv-coryfee Britt Dekker, die momenteel vooral furore maakt met PaardenpraatTV, zal in de middagpauze een clinic geven. Britt Dekker zal de clinic rijden op haar Fries Vito. Grand Prix-amazone Daniëlle van Mierlo begeleidt haar en geeft uitleg aan het publiek.

De PaardenpraatTV On Tour bestaat naast een clinic uit een Meet & Greet, waar naar verwachting erg veel belangstelling voor zal bestaan. Tijdens de Meet & Greet kunnen kinderen en tieners met Britt en Daniëlle op de foto en delen zij handtekeningen uit. De Meet & Greet start om ongeveer 13:45 uur.

Show met hengsten
Mark en Martin de Groot van de Giessenburgse hengstenhouderij Landzicht zullen de volgende hengsten aan het publiek tonen: Dylano (aangespannen), Idol (aangespannen), Hertog Jan (aan de lange lijnen) en Jesse James (aan de hand). Mogelijk dat ook gereden zal worden met een tweespan tuigpaarden, die afstammen van de hengst Stuurboord.

Dressuur lange teugel
Het derde onderdeel wordt verzorgd door Roos Kalshoven en Petra de Jong van rijvereniging De Nieuwe Roef uit Sleeuwijk. Zij laten met hun Shetlandpony’s Nelson en Berry dressuur aan de lange teugel zien, een onderdeel van de academische rijkunst. Dressuur lange teugel is een onbelaste manier van trainen, zeer geschikt om jonge paarden mee op te leiden.

Streektent
In de streektent wordt door middel van exposities en demonstraties de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in al haar facetten gepresenteerd. Het landschap en de natuur, de cultuur, de historie en ook streekproducten en toerisme worden door diverse instanties, verenigingen, stichtingen en particulieren aan de bezoeker voorgesteld.

Ieder jaar ligt er een ander accent in de streektent. Dit jaar is het thema: ‘Krijg de smaak te pakken’. Nieuw is de Streeklunch. Bezoekers kunnen hun eigen lunch samenstellen met heerlijke streekproducten: broodjes, kaas, vlees, sap, hapjes, koffie, ijs, enz. In de streektent zijn stippenkaarten te koop. De strippenkaart kost € 5,-. Vooraf bestellen kan ook via: streektentfokveedag@gmail.com.

Peppa Big
Ook aanwezig op het Boerenlandfeest, speciaal voor de kinderen, is Peppa Big. Peppa Big is een wereldwijd bekende televisieheld die dagelijks te zien is op Nickelodeon. Peppa is gek van spelen in een modderpoel, ze houdt van lachen en maakt graag knorrende geluiden.

Kinderen kunnen op de Fokveedag op de foto met Peppa. De Meet & Greets met Peppa zijn op de volgende tijdstippen:

10:30-11:00 uur
11:30-12:00 uur
13:30-14:00 uur
14:30-15:30 uur

En verder

  • Landbouwmachines
  • Voorlichtingsstands
  • Kaaskeuring op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur in Het Bruisend Hart.
  • Presentatie van geiten- en schapenrassen.
  • Kleindierenshow (Alblasserwaardshow) met meer dan 350 konijnen, kippen, sierduiven, cavia’s en watervogels.
  • Premiekeuring fokvereniging Meerkerk en Omstreken (Shetlandpony’s).
  • Springkussen
  • Rodeostier
  • Kynologenvereniging Gorinchem e.o. met behendigheidsdemonstraties, demonstraties gedrag en gehoorzaamheid en een rashondenparade.

Info
De 106e Fokveedag Boerenlandfeest wordt op zaterdag 6 oktober gehouden in Hoornaar en duurt van 09.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt 10,00 euro (vanaf dertien jaar); kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.

Parkeren is gratis. Volg de bebording.

Share