104e Fokveedag Boerenlandfeest trekt naar schatting 13.000 bezoekers

pers-fokveedag-boerenlandfeest-1HOORNAAR – Koba 191 van Bons-Holsteins uit Ottoland is net als in 2014 algeheel kampioene van de 104e Fokveedag Boerenlandfeest geworden. Dat was enigszins curieus, want pas vrijdagavond laat werd definitief besloten dat Koba 191 mee zou gaan naar Hoornaar.

De topkoe van Nico en Lianne Bons kampte begin deze week nog met een uierontsteking. “We hadden inderdaad een moeilijk start”, bevestigde Nico Bons. “Daarom zijn we onwijs blij en is deze overwinning supermooi.”

Superlatieven niet alleen van Nico Bons zelf. ‘Wat een kwaliteit, het is net een schilderij in de ring. We krijgen er kippenvel van’,  luidde het juryoordeel.

“Koba 191 is een koe met een grote reputatie. Die wilden we hier niet laten sneuvelen”, bracht Nico Bons zijn twijfel over de deelname van zijn topdier onder woorden. Vrijdagavond laat werd de knoop toch doorgehakt. En met succes. “We werken er met ons hele gezin erg hard voor. Hier winnen blijft iets fantastisch. Dat went nooit.”

pers-fokveedag-boerenlandfeest-2

Bons-Holsteins was vorig jaar niet op Fokveedag Boerenlandfeest, maar op de Europese keuring in Colmar. In de jaren daarvoor (2012, 2013 en 2014) werd de Dirk de Groot-bokaal eveneens door het Ottolandse bedrijf gewonnen. Jan de Groot reikte de bokaal uit. De andere ereprijzen werden uitgereikt door Piet Boer, bestuursvoorzitter van Friesland Campina.

Verpletterend gezelschap
Arbiter Henk Buijs roemde de kwaliteit van de koeien in de breedte. “Indrukwekkend”, vond hij. “De top van de oudere koeien was zelfs zeer imponerend; een bijna verpletterend gezelschap. Koester dat als organisatie, want deze koeien zijn van Europees niveau.”

Kampioen melkvaarzen: Koba 219 van Bons-Holsteins (Ottoland)
Reservekampioen melkvaarzen: Esmeralda van J. Kolff (Woudrichem)

Kampioen middenklasse: Geertje 567 van Mts Van Dijk-De Bruin (Giessenburg)
Reservekampioen middenklasse: Geertje 573 van Mts Van Dijk-De Bruin (Giessenburg)

Kampioen oudere koeien: Koba 191 van Bons-Holsteins (Ottoland)

Reservekampioen oudere koeien: Ella 186 van Bons-Holsteins (Ottoland)

Kampioen bedrijfsgroepen: Bons-Holsteins (Ottoland)

Kampioen jong roodbont: Sien 2 van A. en R. van der Wel (Hoogblokland)
Reservekampioen jong roodbont: Martha 667 van C.G. de Jong (Noordeloos)

Kampioen oudere koeien roodbont: Aaltje 94 van Bons-Holsteins (Ottoland)
Reservekampioen oudere koeien roodbont: Sabina 3 van Mts Romijn-Schep (Langerak)

Kampioen bedrijfsgroepen roodbont: VOF Pellikaan-de Jong (Meerkerk)

Complete keuringsuitslag: fokveedag-hoornaar-2016-de-rundveekeuring-uitslag

Fantastische dag
Voorzitter Johan de Groot van Fokveedag Boerenlandfeest was dan ook een tevreden man. “We hebben een fantastische dag gehad”, vatte hij de 104e editie kort en bondig samen.

Naar schatting zijn er maar liefst 13.000 bezoekers op Fokveedag Boerenlandfeest geweest. Met recht een topdag, waaraan ook de andere onderdelen bijdroegen. Veel belangstelling was er voor onder meer het pauzeprogramma (met o.a. de Gele Rijders), de keuring van de Belgisch Witblauwen, de streektent, de warenmarkt en voor de neusjes van de zalm op het gebied van landbouwvoertuigen.

De 105e editie van Fokveedag Boerenlandfeest zal gehouden worden op zaterdag 7 oktober 2017.

Share