Ella 139 algemeen kampioen(e)

Ella 139 van Mts D. + N. Bons-Plooij uit Ottoland is zaterdagmiddag uitgeroepen tot algemeen kampioene van de 100-ste Fokveedag Boerenlandfeest in Hoornaar. “Geweldig, ik heb er geen woorden voor”, stamelde de dolblije fokker Nico Bons.

Drie jaar op rij won Wilhelmina 358 van Teus van Dijk uit Giessenburg, maar zij moest nu een stapje terug doen, al werd ze wel reservekampioene. Helemaal onverwacht was dat niet. “Het is natuurlijk een keer over”, besefte Van Dijk, die zich een sportief ‘verliezer’ toonde. “Wilhelmina 358 is elf jaar en aan het eind van haar carrière. Ze straalt niet meer zo als vorig jaar en mist de topvorm, die de koeien van Nico wel hebben.”

Puzzelstukjes
Het kon niet op voor de maatschap Bons-Plooij: kampioen in de middenklasse, bij de oudere koeien, het dagkampioenschap en ook nog eens de beste bedrijfsgroep – de prijs die bij de fokkers zelf misschien nog wel het meest in aanzien staat. Nico Bons: “Alle puzzelstukjes vielen vandaag in elkaar. Het is als een droom die uitkomt.”

Winnen voor eigen publiek; Bons genoot er met volle teugen van. “Op dit moment voelt het voor ons als de mooiste prijs. Ik heb er geen woorden voor.” Dat het de 100-ste Fokveedag was, gaf het kampioenschap nog meer cachet. “Dat maak je maar één keer mee, dus iedereen wilde hier winnen. Maar je moet er maar net de koeien voor hebben. Wij hebben ons gefocust op deze dag. Dat we uitgerekend hier Wilhelmina 358 verslaan, geweldig.”

Top
Hoofdarbiter Henk Buijs was onder de indruk van de kwaliteit van de rundveekeuring. “Jullie behoren hier tot de top van Nederland. Niet alleen Bons en Van Dijk, maar er waren ook veel andere inzenders met goede dieren. Die zitten er kort bij. In de breedte is er veel nieuw elan.”

Regen
Voorzitter Jan de Groot van Fokveedag Boerenlandfeest schetste het dilemma dat donderdag ontstond door de aanhoudende regen. Hoewel het kantje boord was, werd besloten de 100-ste Fokveedag te laten doorgaan. “Ik ben blij dat we doorgezet hebben”, sprak De Groot in zijn slotwoord. De dag begon opnieuw met regen, maar aan het einde van de ochtend werd het droog en ’s middags brak de zon zelfs door. Dat deed toch nog 10.000 bezoekers naar Hoornaar komen. Iets minder dan vorig jaar, maar gezien de omstandigheden een aantal waar de organisatie zeer tevreden mee is. Jan de Groot: “Een steeds breder publiek weet ons te vinden. Dat is ook onze opzet, want we willen met de Fokveedag Boerenlandfeest graag één van de visitekaartjes van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zijn.”

Boerenkaas
Aan het begin van de 100-ste Fokveedag Boerenlandfeest werd ’s werelds grootste boerenkaas aangesneden om verkocht te kunnen worden. ’s Middags was de opbrengst al 4055 euro, een bedrag dat werd geschonken aan zorgboerderij De Hoeff in Giessenburg.

Belangrijkste uitslagen rundveekeuring:

Kampioene melkvaarzen zwartbont: Blesje 149 van A.B. Vink (Ottoland).
Reservekampioene: Sheila 4 van Schep Holsteins Holland (Bergambacht).
Uierkampioene: Jayline 36 van G.M.J. de Groot (Tienhoven).

Kampioene middenklasse zwartbont: Ella 167 van Mts D. + N. Bons-Plooij (Ottoland).
Reservekampioene: Ella 169 (idem).
Uierkampioene: Dikkie 161 (idem).

Kampioene oudere koeien zwartbont: Ella 139 van Mts D. + N. Bons-Plooij (Ottoland).
Reservekampioen: Wilhelmina 358 van T. van Dijk (Giessenburg).
Uierkampioene: Ella 139.

WEA Duurzaamheidsprijs zwartbont: Wilhelmina 358 van T. van Dijk (Giessenburg).

Beste bedrijfsgroep zwartbont: Mts. D. + N. Bons-Plooij (Ottoland).

Kampioene jonge koeien roodbont: Toosje 20 van A.J. en B.M. van Dee-Voorsluijs (IJzendoorn).
Reservekampioene: Johanna 145 van VOF Pellikaan-de Jong (Meerkerk).

Kampioene oudere koeien roodbont: Konvoy Suzanne van A. en J. van Buuren (Leerbroek).
Reservekampioene: Sabina 18 van A. van der Wel (Hoogblokland).

WEA Duurzaamheidsprijs roodbont: Crystal 4 van A.J. en B.M. van Dee-Voorsluijs (IJzendoorn).

Uierkampioene roodbont: Toosje 20 van A.J. en B.M. van Dee-Voorsluijs (IJzendoorn).

Beste bedrijfsgroep roodbont: VOF Pellikaan-de Jong (Meerkerk).

Dagkampioene 100-ste Fokveedag Boerenlandfeest: Ella 139 (v: Boss Iron ET) van Mts. D. + N. Bons-Plooij (Ottoland).

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *