Fokveedag Boerenlandfeest: 12.500 bezoekers

De 102 editie van Fokveedag Boerenlandfeest gaat de geschiedenisboeken in als zeer geslaagd. Er zijn zeker 12.500 bezoekers geweest en het gekeurde rundvee was van topkwaliteit. Bons Holsteins uit Ottoland voltooide haar trilogie.

Het was zaterdag schuifelen geblazen op de Fokveedag. Op de markt, in de streektent, bij de standhouders en rond de keuringsring, waar zeker tijdens het middagpauzeprogramma duizenden bezoekers samendromden. “Een prachtige dag”, zei de nieuwe voorzitter Johan de Groot rond 16:00 uur ter afsluiting. “Van nog zo’n editie kunnen we alleen maar dromen, daar mogen we niet automatisch op rekenen.”

Trilogie
Fokveedag Boerenlandfeest brengt boeren, burgers en buitenlui samen. Maar hoe groot en belangrijk het Boerenlandfeest inmiddels geworden is, het hart van de dag blijft de rundveekeuring. Bons Holsteins Koba 191 (V: Wilcoxview Jasper – ET, M: Koba 152) van Bons Holsteins uit Ottoland werd uitgeroepen tot algemeen kampioene. Nico Bons had ook de beste bedrijfsgroep. De beste bedrijfsgroep roodbont was van VOF Pellikaan-de Jong uit Meerkerk.

Nico Bons voltooide een trilogie. In 2012 werd hij kampioen met Ella 139 en in 2013 met Ella 153. Koba 191 was eerder dit jaar al algemeen kampioene op de NRM geworden, dus alle ogen waren op haar gericht. Ze maakte het waar. “Alles wat je in een koe wilt zien, laat deze zien”, aldus één van de arbiters in de ring.

Eigen bodem
De druk was groot, erkende Nico Bons. “We waren de gedoodverfde favoriet, maar het moet natuurlijk nog wel ‘even’ gebeuren. Dat is allerminst een a-b-c’tje. De spanning was merkbaar, want we hadden veel te verliezen. Supergaaf dat het gelukt is, hiermee valt een last van ons af. Want je wilt het ook graag op eigen bodem laten zien.”

Hoofdarbiter Henk Buijs complimenteerde de organisatie met de vernieuwde opzet van de rundveekeuring. “Hoornaar heeft de reputatie landelijk één van de beste keuringen te zijn en dat hebben we ook vandaag weer gezien. De top van het zwartbont was heel erg goed, maar ook in de breedte was de kwaliteit hoog. De middenklasse was ronduit imponerend. En dan niet alleen de koeien van Bons Holsteins. Hoe geweldig de successen van de familie Bons ook zijn, de rest zit er dicht tegenaan. Daarom ook alle lof voor de andere inzenders.

Fantastisch
Johan de Groot had zich geen beter debuut als voorzitter kunnen wensen. “Het is fantastisch geweest. Niet alleen de Fokveedag, zeker ook het Boerenlandfeest. Dat hoort er helemaal bij.”

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *