Fokveedag Boerenlandfeest breekt alle records: 13.500 bezoekers

HOORNAAR – Geertje 567 van maatschap Van Dijk – de Bruin uit Giessenburg is zaterdag -net als vorig jaar- dagkampioen van de 106e Fokveedag Boerenlandfeest geworden. Een Fokveedag die historie schreef, want met 13.500 bezoekers werd een nieuw record neergezet.

Mede door de haast zomerse weersomstandigheden werd het voor de Fokveedagliefhebber een dag om nooit te vergeten. “Alle hoeken en gaten waren gevuld”, constateerde voorzitter Johan de Groot met een brede glimlach. “Het was gewoonweg een plaatje.”

Britt Dekker
Daaraan droeg zeker ook Britt Dekker bij. De tv-bekendheid gaf met haar Fries Vito een clinic, gevolgd door een Meet & Greet. De ‘paardenmeisjes’ stonden voor haar in de rij. Niet voor niets waren onder de 13.500 bezoekers meer dan 3000 kinderen.

Geen woorden
Teus van Dijk won de Dirk de Groot Bokaal, die sinds 2000 wordt uitgereikt (ditmaal door Jan de Groot, samen met de Giessenlandse burgemeester Rinette Reynvaan) eerder al in onder meer 2009, 2010 en 2011, toen met Wilhelmina 358. De Giessenburgse veehouder had ‘er geen woorden voor’ dat Geertje 567 net als in 2017 tot dagkampioen werd uitgeroepen. “Je doet er alles voor, maar dan moet het nog wel gebeuren. Prachtig als het dan lukt.”

Zijn schoonzoon Wouter de Bruin: “Dat een koe twee keer achter elkaar wint is niet uniek, maar wel heel bijzonder.”

De jury wees Geertje 567 unaniem als winnaar aan. “In die zin was het geen moeilijke beslissing”, aldus hoofdarbiter Henk Buijs.

Geertje 567 was de beste koe in de rubriek oudere koeien. Kampioen bij de pinken werd M.H. Monalisa 9 van Merwehoeve-de Groot uit Herwijnen en kampioen in de middenklasse Geertje 598 van maatschap Van Dijk-de Bruin. De beste bedrijfsgroepen waren van VOF De Bruin Giessenburg (zwartbont) en A. en R. van der Wel Hoogblokland (roodbont).

Perspectief
Buijs noemde de 106e Fokveedag ‘een verpletterende dag’. “Zoveel publiek, zoveel kwaliteit. Hoornaar is niet voor niets de meest prominente regionale keuring van ons land.” De arbiter was met name onder de indruk van de jonge koeien. “Dat geeft veel perspectief voor de toekomst.”

Voor het eerst werd ook een ‘gewoon-keuring’ gehouden. Ook vanuit die ring tevreden geluiden. “Bij deze keuring stond de functionaliteit voorop”, lichtte Wim Verweij toe. “Verschillende rassen door elkaar is best lastig keuren, maar in de top was de kwaliteit opvallend goed. Vooral de bedrijfsgroepen waren van hoog niveau. Wij hebben er van genoten.”

Kampioen bij de ‘gewoon-keuring’ werden: Nelly 160 van Van de Water (Arkel, vaarzen), Giessenhof Augusta 194 van Mts Kortleve-Kooijman (Noordeloos, middenklasse), Letta 73 van J. Aantjes (Streefkerk, oudere koeien) en de bedrijfsgroep van Van de Water uit Arkel.

Klik op onderstaande link voor de kampioensuitslagen:

Kampioenskeuring Hoornaar

Breed programma
De 106e Fokveedag Boerenlandfeest bood een breed programma met naast de drie rundveekeuringen (ook de Belgisch Witblauwen werden in Hoornaar gekeurd) onder meer een Shetlandponykeuring, hondenshows, markt, veel standhouders (landbouwmechanisatiebedrijven en anderszins), boerenkaas, streeklunch, Meet & Greet met Peppa Big en pauzenummers (onder meer een show van hengstenhouderij Landzicht).

Traumahelikopter
Rond het middaguur was er een incident waarvoor ambulance en traumahelikopter naar het Fokveedagterrein kwamen. Een wespensteek was hiervoor de aanleiding. De gestoken vrouw maakt het naar omstandigheden goed, maar moet ter observatie een nacht in het ziekenhuis blijven.

Share