Fokveedag Boerenlandfeest brengt 12.000 bezoekers op de been

20151003 - Fokveedag 134HOORNAAR – Het weer was net zo mooi als verleden jaar, het aantal bezoekers navenant. Volgens een eerste schatting bracht de 103e editie van Fokveedag Boerenlandfeest ruim 12.000 bezoekers op de been. De winnaar was niet gelijk aan 2014. HBC Sheila 4 van Schep Holsteins uit Bergambacht werd uitgeroepen tot dagkampioene.

“Een imponerende koe”, toonde juryvoorzitter Henk Buijs zich onder de indruk.

Johan Schep werd voor de eerste keer winnaar in Hoornaar. “Dit is een bijzondere keuring met een hoge kwaliteit. Hier winnen is super, daar hoop je op.” Verwacht had Schep, die de Dirk de Groot Bokaal ontving uit handen van oud-voorzitter Jan de Groot, het allerminst. “In dit zware speelveld had ik er niet echt rekening mee gehouden. Immers, de topfokkers uit West-Nederland zijn hier.”

Bedrijfsgroep
“Het is indrukwekkend wat de veehouders uit deze regio in de ring brengen”, bevestigde jurylid Jaap Jacobi. “In de hele breedte is er veel kwaliteit.” Jacobi riep VOF De Bruin uit Giessenburg uit tot beste bedrijfsgroep.

Wouter de Bruin sprong bijna een gat in de lucht, want ook in de middenklasse had hij de beste koe. “Dit is misschien wel de mooiste prijs van de dag”, doelde hij op de bedrijfsgroep. “Je kunt dan echt laten zien wat je als bedrijf in huis hebt.”

Wat een dag!
“Wat een dag!”, zei voorzitter Johan de Groot in zijn evaluatiespeech. “Drie weken geleden dachten we nog: ‘Wat moet het worden?’ Het terrein was kletsnat. Maar het is een fantastische dag geweest. Met mooi weer kunnen we met dit evenement heel veel bereiken.”

Dat bleek onder meer ook tijdens het middagpauzeprogramma, met demonstraties van vierspanmenner Jan de Boer en het carrouselteam van hippisch centrum De Giessenlanderij.

Kwantiteit
Arbiter Henk Buijs benadrukte nog maar eens de kwaliteit, maar vroeg aandacht voor de kwantiteit. “Het aantal koeien moet niet kleiner worden. Het publiek wil volle ringen zien.” Volgens Buijs is de Hoornaarse Fokveedag van landelijk niveau. “Vooral de middenklasse was vandaag imponerend.”

Buijs liet blijken het geen goed plan te vinden dat de NRM (Nationale Rundvee Manifestatie) wil gaan schuiven met de datum en hiermee mogelijk de Fokveedag in het vaarwater gaat zitten. “Dit moeten jullie niet over je kant laten gaan”, sprak de arbiter tot het bestuur van Fokveedag Boerenlandfeest. “Ik ga er vanuit dat het goed afloopt.”

Share