Future Guys en Fleurop in spectaculair pauzeprogramma 105e Fokveedag Boerenlandfeest

HOORNAAR – Hoornaar is zaterdag 7 oktober het middelpunt van de streek. Als de weersomstandigheden meewerken, worden er immers zeker 10.000 bezoekers verwacht op de 105e Fokveedag Boerenlandfeest. En dat zijn lang niet allemaal boeren. Ook burgers en buitenlui kunnen zich op Fokveedag Boerenlandfeest uitstekend verpozen.

Voor de rundveekeuring zijn door zo’n 200 koeien en pinken aangemeld. In 2016 werd Koba 191 van Bons-Holsteins uit Ottoland dagkampioen. Er komt sowieso een nieuwe kampioen, want Bons-Holsteins doet het dit jaar met de keuringen wat rustiger aan en laat Fokveedag Boerenlandfeest schieten.

Zeven hectare
De rundveekeuring mag dan nog altijd het hart van de Fokveedag vormen, de toevoeging Boerenlandfeest staat er niet voor niks. Er is véél meer te beleven dan het voorbrengen van koeien in de ring.

Het Fokveedagterrein is in totaal zeven hectare groot (het terrein is vorig jaar met een hectare uitgebreid), waarvan circa 7500 vierkante meter overdekt is. Eén van de trekpleisters is de warenmarkt, die met zo’n 150 kramen weer volledig is volgeboekt. Daarnaast staan er bijna 100 standhouders, variërend van mechanisatiebedrijven tot makelaars en van verzekeringsmaatschappij tot voerleveranciers.

Pauzeprogramma
Wie Fokveedag Boerenlandfeest zegt, zegt in één adem ook: middagpauzeprogramma. Geen wonder, want spektakel is jaarlijks gegarandeerd. Ook in 2017 weer. Tussen 12.00 en 13.15 uur krijgt het publiek twee optredens voorgeschoteld.

Terug in Hoornaar zijn The Future Guys. Onder leiding van Jan en Arthur van Osch zal een groep van zes jongeren op speciaal getrainde westernpaarden in een spectaculair en razendsnel tempo de meest adembenemende stunts uithalen. Ze waren al eerder op Fokveedag Boerenlandfeest, maar hun show is inmiddels volledig vernieuwd.

Het team van The Future Guys is in heel Europa bekend en trad al op in onder meer Madrid, Milaan, Berlijn, München, Brussel en Toulouse.

Dameszadelclub Fleurop werd in 1992 opgericht. De acht dames rijden op volbloed Friese paarden en treden vooral op in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Tijdens hun show dragen de amazones korenblauwe kostuums die gebaseerd zijn op oud-Engelse rijkleding. Rijhandschoentjes, rijlaarsjes en een elegant hoedje completeren de outfit. Omdat de dames in een amazonezit zitten (beide benen aan dezelfde kant van het paard), kunnen ze niet met hun rechterbeen het paard drijven. Daarom hebben ze standaard een rijstok (cane) in de rechterhand.

Streektent
In de streektent wordt door middel van exposities en demonstraties de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in al haar facetten gepresenteerd. Het landschap en de natuur, de cultuur, de historie en ook streekproducten en toerisme worden door diverse instanties, verenigingen, stichtingen en particulieren aan de bezoeker voorgesteld.
Ieder jaar ligt er een ander accent in de streektent. Dit jaar is er van alles te beleven. In de streektent bruist het van de activiteiten, er is veel te proeven en te zien, het is in de streektent haast net zo avontuurlijk als de streek zelf. Het is natuurlijk vooral de bedoeling dat er ideeën worden opgedaan om in de eigen streek op een eigen gekozen manier op avontuur te gaan, te voet, per fiets, boot, huifkar, solex, Segway, kano, of door te genieten van streekproducten of toeristische arrangementen.

Ook aanwezig op het Boerenlandfeest zijn Fien & Teun. Zij zijn het liefste boertje en boerinnetje ter wereld. Ze wonen op avonturenboerderij Molenwaard, waar ze graag helpen met klusjes in en rond de boerderij. Fien en Teun gaan graag op de foto met de kleine vriendjes uit de streek. Kom naar de streektent voor een Meet&Greet.

En verder

  • Landbouwmachines
  • Voorlichtingsstands
  • Kaaskeuring op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur in Het Bruisend Hart.
  • Presentatie van geiten- en schapenrassen.
  • Kleindierenshow (Alblasserwaardshow) met meer dan 350 konijnen, kippen, sierduiven, cavia’s en watervogels.
  • Premiekeuring fokvereniging Meerkerk en Omstreken (Shetlandpony’s).
  • ‘De Lange Slag’ is aanwezig met een tiental historische tractoren.
  • Kynologenvereniging Gorinchem e.o. met behendigheidsdemonstraties, demonstraties gedrag en gehoorzaamheid en een rashondenparade.

Info
De 105e Fokveedag Boerenlandfeest wordt op zaterdag 7 oktober gehouden in Hoornaar en duurt van 09.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt 10,00 euro (vanaf dertien jaar); kinderen tot en met twaalf jaar en 80+’ers (speciaal ter gelegenheid van het 105-jarig bestaan) hebben gratis toegang. De oudste bezoeker zal in het zonnetje worden gezet.

Parkeren is gratis. Volg de bebording.

www.facebook.com/Fokveedag

Share