Gele Rijders hoofdact in pauzeprogramma Fokveedag Boerenlandfeest

gele-rijdersHOORNAAR – Het pauzeprogramma tijdens de 104e Fokveedag Boerenlandfeest op zaterdag 1 oktober in Hoornaar wordt opgeluisterd door het Korps Rijdende Artillerie, ook wel de Gele Rijders genoemd. In totaal zijn er vier pauze-onderdelen, waaronder ook Jantien van Soelen met haar springende koe. Haar optreden kon vorig jaar onverwachts niet doorgaan.

Het pauzeprogramma is doorgaans het drukst bezochte onderdeel van de Fokveedag. Tussen 12:00 en 13:15 uur verzamelen drommen mensen zich rond de grote keuringsring.

Het Damesnummer van de Shetlandponyvereniging Meerkerk en Omstreken wordt een kijk waard. Dat geldt ook voor het streeknummer met drie getalenteerde dressuuramazones uit de regio. Jessica van de Bosch (Meerkerk), Nikki Stehouwer (Meerkerk) en Esmee Muilwijk (Groot-Ammers) geven een demonstratie die door Richard de Jong van uitleg zal worden voorzien.

Kanonnen
Het bestuur van Fokveedag Boerenlandfeest is zeer content het Korps Rijdende Artillerie te hebben kunnen vastleggen voor een show in Hoornaar. Dit korps werd in 1793 door stadhouder Prins Willem V opgericht en behoort daarmee tot de oudste korpsen van de Koninklijke Landmacht. Het Korps is gelegerd in ’t Harde.

De Gele Rijders hebben nog twee spannen paarden met 6 cm kanonnen, die door de paarden getrokken worden. Deze kanonnen hebben tussen 1925 en de meidagen van 1940 dienst gedaan bij het Korps, tot en met de inval van de Duitsers in Nederland.

Het Korps houdt naast de hedendaagse vuursteuntaak de bereden artillerietraditie in stand en beschikt hiervoor over een militair ruitercentrum. Het span bestaat uit mannen en vrouwen van het Korps die deze traditionele taak uitvoeren naast hun normale baan als militair van de Koninklijke Landmacht.

Tenue
Het tenue dat gedragen wordt is het Ceremonieel Tenue dat in 1842 als blijk van waardering voor de krijgsverrichtingen bij Waterloo aan het Korps is verleend en dat naast de blauw-gele dolman gekenmerkt wordt door de hoge kolbak van berenvel. Dit blauwe pak met de vele gele en/of gouden accenten leverde het Korps onder de bevolking de bijnaam Gele Rijders op. Het geschut is een zogenaamd Stuk 6-Veld uit 1892, dat is opgelegd op een caisson dat getrokken wordt door een vierspan Gelderse vossen.

Springende koe
Bijzonder wordt het ook als Jantien van Soelen uit Nieuw- en Sint Joosland de ring zal betreden. De Zeeuwse tiener rijdt geen paard, maar koe. Jantien heeft haar koe Roos zadelmak gemaakt en gaat met haar in galop. Regelmatig komt ze hiermee in de publiciteit. Ook Hoornaar gaat nu met deze bijzondere combinatie kennismaken.

Share