Kinderen gezocht voor kaaskeuring op Fokveedag Boerenlandfeest

De kaascommissie van Fokveedag Boerenlandfeest introduceerde vorig jaar voor het eerst een kinderjury. Dit initiatief krijgt in 2018 een vervolg.

Zaterdag 6 oktober zal de kinderjury in Hoornaar aan de slag gaan. Onder deskundige en ervaren begeleiding gaan zij jonge en belegen kazen proeven en keuren.

Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van een aantal basisscholen uit de regio zijn uitgenodigd om in de kinderjury zitting te nemen. Maar ook andere kinderen kunnen zich aanmelden. Contactpersoon namens de kaascommissie is Johan Noordam, e-mail: jpnoordam@hetnet.nl

Vijf rubrieken
De ‘echte’ kaaskeuring vindt traditiegetrouw plaats aan de vooravond van de Fokveedag. Vrijdag 5 oktober wordt er in Het Bruisend Hart in Hoornaar in meer dan vijf rubrieken gekeurd. Naar verwachting zullen net als vorig jaar ongeveer 110 kazen worden ingezonden. De inzenders komen grofweg uit de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, West-Betuwe, Krimpenerwaard, Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. Met recht een regionale keuring dus.

De kazen worden gekeurd volgens het Cum Laude Awards-systeem en bekroond met goud, zilver en brons.

Koks
Op de 105e Fokveedag Boerenlandfeest worden de kazen achterin de Streektent tentoongesteld. De (beste) kazen zijn ook te koop en kunnen worden geproefd. Tevens zijn in de kaashoek in de Streektent tijdens de Fokveedag twee koks aanwezig, die volgens eigen recept warme (kaas)hapjes maken en uitdelen.

Johan Noordam, voorzitter van de kaascommissie, is een warm pleitbezorger van boerenkaas. “Kaas die ambachtelijk is gemaakt op de boerderij, heeft een eigen smaak, een eigen karakter. En is daarom veel lekkerder dan fabriekskaas, die doorgaans vlakker is.”

De winnende kaasboeren zullen aan het einde van Fokveedag Boerenlandfeest samen met alle andere kampioenen in de grote ring worden gehuldigd.

Share