Oktober Boerenkaasmaand gaat van start op Fokveedag Boerenlandfeest

20151003-fokveedag-57Al eeuwenlang wordt er op de Nederlandse boerderijen kaas gemaakt, een traditie die vaak van generatie op generatie in stand gehouden wordt. Inmiddels zijn er nog slechts zo’n 380 boeren die op een ambachtelijke wijze kaasmaken. Ieder op zijn eigen manier en met en met zijn of haar eigen kennis van kaasbereiding. En dit is iets waar we trots op mogen zijn, want kaasmaken is topsport!

Iedere dag staan boeren aan de kaastobbe om de juiste smaak te creëren die zowel de Nederlandse als de buitenlandse consument weet te waarderen. En dat iedere kaasmaker zo zijn specifieke bereiding heeft, maakt elke kaas bijzonder, met een eigen verhaal en unieke smaak.

De oktobermaand is bij uitstek geschikt om te genieten van de lekkerste gerijpte boerenkazen  en kazen van de boerderij. De kazen, gemaakt van rauwe of gethermiseerde melk, zijn gemaakt van de melk van koeien die hebben genoten van het verse, malse voorjaarsgras. Heerlijk en puur!

Daarom zijn er in het kader van ‘Oktober Boerenkaasmaand’ allerlei leuke promotieacties in de winkels en op de markten. Waarbij het startsein voor deze bijzondere actiemaand wordt gegeven in Hoornaar, op de Fokveedag-Boerenlandfeest, op zaterdag 1 oktober 2016.

Kok
Dit is een prachtig evenement voor boeren, burgers en buitenlui, wat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het is tevens een uitgelezen kans voor iedereen om de Nederlandse boerenkazen te (her)-ontdekken. De speciale ‘kaasdagcommissie’ organiseert allerlei leuke festiviteiten in dit kader. Zo worden er vrijdags voorafgaand aan deze dag meer dan 100 kazen uit het hart van Nederland gekeurd door professionele keurmeesters. Deze worden op zaterdag  tentoongesteld met de prijzen voor de beste kazen. Waarbij het publiek deze ook kan proeven en kopen. Speciaal voor deze dag is er ook een kok aanwezig die allerhande lekkere hapjes maakt met de lekkerste, ambachtelijke kazen.

Daarnaast zijn er deze dag keuringen van koeien, schapen, geiten, pony’s, honden, pluimvee, konijnen en knaagdieren. Ook kunt u genieten van diverse streekproducten die te koop zijn, ideeën opdoen voor recreatie en bovenal genieten van het boerenlandleven.

Niet alleen de boeren, maar ook de burgers voelen zich prima thuis op de combinatie van keuringen, jaarmarkt en landgoedfair. Kijk voor meer informatie op de website www.fokveedag.nl en volg ons op: www.facebook.com/Boerderijkaasfestijn

poster_oktober-boerenkaasmaand-definitief

Share