Prachtige tuigpaarden in middagpauze

De honderdste Fokveedag Boerenlandfeest was vorig jaar een prachtig hoogtepunt in de agrarische geschiedenis van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, maar bepaald geen reden voor de organisatie om nu op de lauweren te gaan rusten. Want het evenement heeft toekomst. En dus staat de 101-ste editie volledig in de steigers. Hoornaar is er klaar voor op zaterdag 5 oktober boeren, burgers en buitenlui te ontvangen.

Want de rundveekeuring mag dan nog altijd het hart van de Fokveedag vormen, de toevoeging Boerenlandfeest staat er niet voor niks. Er is véél meer te beleven dan het voorbrengen van koeien in de ring.

Het Fokveedagterrein is in totaal zes hectare groot, waarvan circa 7500 vierkante meter overdekt is. Eén van de trekpleisters is de warenmarkt, die met zo’n 150 kramen weer volledig is volgeboekt.

Geen bordjessysteem

Zoals verwacht zijn er voor de rundveekeuring minder koeien ingeschreven dan voor de jubileumeditie van vorig jaar. Er zullen 158 zwartbonte en 29 roodbonte koeien in de keuringsring(en) verschijnen. Voor de jeugdvoorbrengwedstrijd zijn er 18 inschrijvingen.

Voor het eerst zijn alle kampioenskeuringen in de middaguren, na het pauzeprogramma. Na 34 jaar vervalt het bordjessysteem. De aanwijzing van de kampioenen ligt nu in handen van een jurylid. Nog een noviteit is dat de koeien rond de ring in uniforme tenten zullen staan. Dit geldt voor alle inzenders.

Middagpauzeprogramma

Het middagpauzeprogramma in de grote keuringsring ziet er als volgt uit:

11.30-12.00 uur, Nationale Koeverkiezing (meest duurzame koe van Nederland).
12.00-12.20 uur, Finale Masterclass.
12.20-12.40 uur, Optreden voltigegroepen Hornedamme.
12.40-13.00 uur, Tuigpaardenshow.
13.00-13.15 uur, Springtouwspektakel voor de basisschooljeugd.

De finale van de Anemone/Pavo Masterclass voor tuigpaarden vindt dus voor de tweede keer in Hoornaar plaats. Het debuut beviel vorig jaar meer dan uitstekend. Mede-organisator Hanneke Mekkes: “Het is fantastisch dat we de finale mogen laten plaatsvinden tijdens de drukbezochte Fokveedag Boerenlandfeest in Hoornaar. Het publiek zal getrakteerd worden op een intermezzo van mooie tuigpaarden, die op een natuurlijke wijze en zonder hulpmiddelen worden voorgesteld. De tuigpaarden gaan nog beter presteren wanneer het publiek door middel van applaus van zich laat horen.”

Jan Schep, selecteur van de tuigpaarden die aan de Masterclass 2013 meedoen, heeft er onder meer zorg voor gedragen dat Aris van Manen met het paard Wander op de deelnemerslijst prijkt. Deze combinatie maakt grote kans er met de hoofdprijs vandoor te gaan. Maar Wander kan op tegenstand rekenen van die andere favoriet, PrimeVal Bentley VDL.

Het complete deelnemersveld ziet er als volgt uit:

–    Cees Embregts met Colanda (v. Manno)
–    Nico Calis met Cognac (v. Opgenoort)
–    Lean Verhoeff met Cherokee (v. Torino)
–    Derk Jan Mekkes met Bentley VDL (v. Laris)
–    Harrie Claassen met Elvin (v. Waldemar)
–    Aris van Manen met Wander (v. Marvel).

Voltige

Eén van de onderdelen van het middagpauzeprogramma wordt ingevuld door een paardensportvereniging uit eigen streek: Hornedamme (Hoornaar). Hornedamme heeft een voltige-afdeling, die onder leiding van Heleen van Wingerden op (inter)nationaal niveau aan de weg timmert. Voltige is turnen op een paard in stap of galop, omlijst door muziek.
De show op de Fokveedag heeft als thema ‘Circus’. Het publiek krijgt drie paarden met verschillende groepen te zien en kan zich opmaken voor een mime-act, een clownsnummer en acrobatiek.

Digitaal springtouw

Voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd is er op de Fokveedag Boerenlandfeest een Springtouw Spektakel. Vanaf 09.00 kunnen de kinderen een gratis digitaal springtouw afhalen (op =op). Ze hoeven hiervoor slechts een vragenlijst in te vullen, die vanaf de website www.fokveedag.nl te downloaden is.
Onder het motto ‘Spannend en sportief – Gezellig en gezond’ wordt op het terrein een speciaal springplein ingericht. Hierop kan naar hartenlust gesprongen worden onder leiding van een instructeur. Het digitale springtouw meet onder meer het aantal omwentelingen en het calorieverbruik. Op basis hiervan zijn er voor de springers leuke prijzen te winnen.

Om 13.00 uur gaan alle aanwezige kinderen met elkaar een springdemonstratie geven in de grote keuringsring, die dan omzoomd zal staan met honderden toeschouwers.

En verder
•    Landbouwmachines
•    Voorlichtingsstands
•    Wedstrijden en activiteiten voor jongeren.
•    Streektent met als thema ‘Smaakvolle streek’. De streekproducten staan centraal, waaronder kaas, fruit, honing, jam, ijs en zelfs bier.
•    Kaaskeuring op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur in Het Bruisend Hart. De kazen zullen op zaterdag te zien en te proeven zijn in de streektent. De kaas van de prijswinnaars van de keuring zal te koop zijn bij firma Blok.
•    Presentatie van acht geitenrassen en acht schapenrassen. In de kinderhoek kuikentjes, jonge konijnen en lammetjes. Om 14.30 uur zullen het beste schaap en de beste geit van Fokveedag Boerenlandfeest worden gekozen.
•    Kleindierenshow met 20 cavia’s, 20 sierduiven, 30 grote hoenders, 85 krielhoenders en 145 konijnen.
•    Vierde Open Outdoor Dressuur & Agility Kampioenschap voor Shetlandpony’s. Diverse kampioenschappen in in totaal 21 rubrieken. Onder andere dressuur, behendigheid en concoursrubrieken.
•    Kynologenvereniging Gorinchem e.o. met behendigheidsdemonstraties presentatie KC-puppyklas, demonstraties gedrag en gehoorzaamheid en een rashondenparade.

De 101-ste Fokveedag Boerenlandfeest wordt gehouden in Hoornaar en duurt van 09.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt 10,00 euro (vanaf dertien jaar); kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Parkeren is gratis. Volg de bebording.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *