Terrein Fokveedag Boerenlandfeest nóg groter

DCIM100MEDIADJI_0462.JPG

Hoornaar is zaterdag 1 oktober het middelpunt van de streek. Als de weersomstandigheden meewerken, worden er immers zeker 10.000 bezoekers verwacht op de 104e Fokveedag Boerenlandfeest. En dat zijn lang niet allemaal boeren. Ook burgers en buitenlui kunnen zich op Fokveedag Boerenlandfeest uitstekend verpozen.

 Voor de rundveekeuring zijn door zo’n 200 koeien en pinken aangemeld. In 2015 werd HBC Sheila 4 van Schep Holsteins Holland BV uit Bergambacht dagkampioene.

De 104e Fokveedag Boerenlandfeest heeft een primeur: de nationale BWB-keuring. Na een drietal regionale keuringen wordt in Hoornaar de nationale keuring van het Belgisch Witblauw Stamboek gehouden. De topdieren van de Nederlandse populatie komen naar Hoornaar. Er zijn bijna 90 BWB-runderen door 26 inzenders aangemeld. Zij zullen door een internationale jury worden beoordeeld. Het BWB is veruit het meest populaire vleesras in Nederland en België

 Zeven hectare
De rundveekeuring mag dan nog altijd het hart van de Fokveedag vormen, de toevoeging Boerenlandfeest staat er niet voor niks. Er is véél meer te beleven dan het voorbrengen van koeien in de ring.

Het Fokveedagterrein is in totaal zeven hectare groot (het terrein is ten opzichte van vorig jaar met een hectare uitgebreid), waarvan circa 7500 vierkante meter overdekt is. Eén van de trekpleisters is de warenmarkt, die met zo’n 150 kramen weer volledig is volgeboekt. Daarnaast staan er bijna 100 standhouders, variërend van mechanisatiebedrijven tot makelaars en van verzekeringsmaatschappij tot voerleveranciers.

Pauzeprogramma
Wie Fokveedag Boerenlandfeest zegt, zegt in één adem ook: middagpauzeprogramma. Geen wonder, want spektakel is jaarlijks gegarandeerd. Ook in 2016 weer. Tussen 12.00 en 13.15 uur krijgt het publiek vier optredens voorgeschoteld.

Het Damesnummer van de Shetlandponyvereniging Meerkerk en Omstreken wordt een kijk waard. Dat geldt ook voor het streeknummer met drie getalenteerde dressuuramazones uit de regio. Jessica van de Bosch (Meerkerk), Nikki Stehouwer (Meerkerk) en Esmee Muilwijk (Groot-Ammers) geven een demonstratie die door Richard de Jong van uitleg zal worden voorzien.

Het bestuur van Fokveedag Boerenlandfeest is zeer content het Korps Rijdende Artillerie te hebben kunnen vastleggen voor een show in Hoornaar. Dit korps werd in 1793 door stadhouder Prins Willem V opgericht. De Gele Rijders hebben nog twee spannen paarden met 6 cm kanonnen, die door de paarden getrokken worden. Het tenue dat gedragen wordt is het Ceremonieel Tenue dat in 1842 als blijk van waardering voor de krijgsverrichtingen bij Waterloo aan het Korps is verleend en dat naast de blauw-gele dolman gekenmerkt wordt door de hoge kolbak van berenvel. Dit blauwe pak met de vele gele en/of gouden accenten leverde het Korps onder de bevolking de bijnaam Gele Rijders op.

Bijzonder wordt het ook als Jantien van Soelen uit Nieuw- en Sint Joosland de ring zal betreden. De Zeeuwse tiener rijdt geen paard, maar koe. Jantien heeft haar koe Roos zadelmak gemaakt en gaat met haar in galop. Regelmatig komt ze hiermee in de publiciteit. Ook Hoornaar gaat nu met deze bijzondere combinatie kennismaken.

Streektent
Ieder jaar ligt er een ander accent in de streektent. Het thema is dit jaar:  ‘De Streek, van nature smaakvol’. Er is natuurlijk heel veel kaas (oktober = boerenkaasmaand), in allerlei soorten en maten, maar ook wijn, hapjes, vlees en vis. De diversiteit is ook te proeven aan melk uit onze streek. Daarvoor organiseren we een melkproeverij met de melksommelier. Een sommelier, maar niet in de traditionele zin van het woord, waarbij hij zoekt naar de beste melk-spijscombinaties. Hij is ook niet werkzaam in een restaurant. Hij is wel gefascineerd door het feit dat melk, net als wijn, een eigen karakteristieke smaak heeft die per bedrijf en zelfs per koe verschilt. Het is dan ook een terroir product, een product dat mogelijk te herleiden is naar de grond waar het is geproduceerd. De kennis die hij daar inmiddels over heeft opgedaan, wil hij graag met mensen delen, met boeren èn burgers.

En verder

  • Landbouwmachines
  • Voorlichtingsstands
  • Kaaskeuring op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur in Het Bruisend Hart.
  • Presentatie van geiten- en schapenrassen.
  • Kleindierenshow (Alblasserwaardshow) met meer dan 350 konijnen, kippen, sierduiven, cavia’s en watervogels.
  • Premiekeuring fokvereniging Meerkerk en Omstreken (Shetlandpony’s).
  • ‘De Lange Slag’ is aanwezig met een tiental historische tractoren.
  • Kynologenvereniging Gorinchem e.o. met behendigheidsdemonstraties, demonstraties gedrag en gehoorzaamheid en een rashondenparade. Programma:

10.15-10.45 uur, Behendigheid

11.15-11.45 uur, Puppyles en Gehoorzaamheid

11.45-12.15 uur, Rassenparade

12.15-13.30 uur, Pauze

13.30-14.00 uur, Flyball

14.30-15.00 uur, Behendigheid

Info
De 104e Fokveedag Boerenlandfeest wordt op zaterdag 1 oktober gehouden in Hoornaar en duurt van 09.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt 10,00 euro (vanaf dertien jaar); kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Parkeren is gratis. Volg de bebording.

Twitter: @defokveedag

Facebook: www.facebook.com/Fokveedag

Share