Concept dat staat als een huis!

Het wordt de eerste Fokveedag Boerenlandfeest van Jan de Groot als oud-voorzitter. En de eerste van Johan de Groot als nieuwe preses. “Het concept staat als een huis.”

Met het afscheid van Jan de Groot uit Noordeloos vertrekt de vierde generatie De Groot uit het bestuur, waarin deze familie vanaf de allereerste Fokveedag vertegenwoordigd was. Jan de Groot en zijn vader waren samen maar liefst 55 jaar voorzitter.

Het afscheid van Jan de Groot was gepland. “Ik ben ruim 25 jaar voorzitter geweest, eigenlijk veel te lang. Maar goed, het kon omdat het een eendaags evenement is. Hoe dan ook is verversing altijd noodzakelijk. Ik heb met een gerust hart afscheid genomen, want alle zaken lopen keurig door. De organisatie steekt goed in elkaar. Stoppen betekent voor mij wel écht stoppen. Ik bemoei me er niet meer mee en zal mijn opvolger (geen familie, red.) niet in de weg lopen.”

Dag van het jaar
Pas in zijn eerste jaar als voorzitter verkende Jan de Groot het volledige Fokveeterrein. “In de jaren daarvoor was ik voornamelijk met de koeien bezig. Ik kan nu weer doen wat ik wil. Dat betekent voor mij overal even rondneuzen, maar toch vooral ook veel naar de rundveekeuring kijken.”

In de optiek van Jan de Groot is Fokveedag Boerenlandfeest van enorme betekenis voor de streek. “Voor de agrarische gerichte bevolking is het zelfs de dag van het jaar. In breder perspectief is het een ontmoetingsdag voor de hele regio. De regio manifesteert zich en vanwege de kwaliteit van de rundveekeuring heeft de Fokveedag zelfs landelijke bekendheid. De dag ademt een plattelandssfeer die aanslaat. Die moeten we koesteren, want de beleving rond de Fokveedag is groot.”

Vernieuwen en verbeteren
Voor een bestuurslid van Fokveedag Boerenlandfeest is passie voor het evenement onontbeerlijk, meent Jan de Groot.  “De organisatie zal steeds moeten blijven vernieuwen. Daar moet je je strategie op afstemmen, dat moet de uitdaging zijn voor elk bestuur. De basis is goed. Fokveedag Boerenlandfeest is springlevend, maar daar moeten we aan blijven werken. Het is een kwestie van steeds weer vernieuwen en verbeteren.”

Uitdaging
De nieuwe voorzitter Johan de Groot (54, woonachtig in Herwijnen) is al net zo vergroeid met Fokveedag Boerenlandfeest. Hij maakt al negentien jaar deel uit van het bestuur en vervulde sinds 2003 de functie van vice-voorzitter.

“Die betrokkenheid en passie is noodzakelijk”, meent ook Johan de Groot. “Ik zie het als een hele uitdaging om mede leiding te mogen geven aan dit mooie evenement en hoop dat nog een aantal jaren te kunnen doen. Mijn ervaring is een pre, maar gelukkig zijn er ook nieuwe, jonge bestuursleden bijgekomen.”

Verplichtingen
Op de dag zelf zal de rol van Johan de Groot veranderen. “Bij het voorzitterschap hoort nu eenmaal een aantal verplichtingen”, beseft hij. “Maar de Fokveedag ben ik niet alleen, de Fokveedag zijn we met elkaar. Er staat een sterk organisatieteam, waarin goed wordt samengewerkt.”

Hoe kijkt Johan de Groot tegen Fokveedag Boerenlandfeest aan? “Als een breed samenkomen van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en ver daarbuiten. Er komen zelfs elk jaar bezoekers uit het buitenland. Het concept van de dag staat als een huis, maar er zijn altijd weer kleine veranderingen nodig. Iedereen in de streek staat erachter.”

De 102e Fokveedag Boerenlandfeest wordt zaterdag 4 oktober 2014 gehouden in Hoornaar.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *