Exposities en demonstraties in de streektent

In de streektent wordt door middel van exposities en demonstraties de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in al haar facetten gepresenteerd. Het landschap en de natuur, de cultuur, de historie en ook streekproducten en toerisme worden door diverse instanties, verenigingen, stichtingen en particulieren aan u voorgesteld.

“Beleef de streek”
Ieder jaar ligt er een ander accent in de streektent. Dit jaar staat alles in het teken van “Beleef de Streek”, dat kan in de streektent. Daar is genoeg te beleven, te proeven en te zien. Het is natuurlijk vooral de bedoeling dat er ideeën worden opgedaan om de eigen streek op een eigen gekozen manier te ontdekken, te voet, per fiets, boot, huifkar, solex, Segway of door te genieten van streekproducten of toeristische arrangementen.

Boerenkaas
Kom de kazen van de prijswinnaars proeven. Door de koks worden   verrassende recepten met boerenkaas gemaakt. De recepten van deze producten zijn uiteraard verkrijgbaar. Natuurlijk kunt u kaas kopen van de beste kaasmakers van dit jaar.

Meer https://www.fokveedag.nl/content/activiteiten/kaaskeuring/

Streekmarkt
Verse, regionale producten vindt u op de Streekmarkt van De Fokveedag. Één keer per jaar kunt u op de Fokveedag terecht voor vis, vlees, kaas, fruit, maar ook voor (h)eerlijke extra’s als ijs, koek, honing, jam en vruchtensappen. Alle andere weken van het jaar zijn diezelfde producten gewoon te vinden bij de streekwinkels en producenten in de streek.

Voor alleseters en fijnproevers: de Streekmarkt op het Boerenlandfeest te Hoornaar biedt u een keur aan lekkernijen en ambachtelijke producten.
Als extraatje bieden wij een bewaarservice. U hoeft dus niet meer de hele dag met zware tassen te lopen, u kunt uw (streek)producten  in de streektent bij de bewaarservice afgeven en op ieder gewenst moment van de dag weer aanvullen of ophalen.

Duurzaamheidsmarkt
Ons klimaat verandert als gevolg van het overbodig verbranden van de fossiele brandstoffen. Veel  energie die we dagelijks gebruiken wordt ongemerkt verspild. Doe op deze inspiratiemarkt ideeën op om samen een betere wereld te creëren. Vraag advies hoe deze schaarse energie beter te benutten is, waardoor uiteindelijk ook de energierekening verlaagd kan worden.

Ga tijdens deze markt  in gesprek met professionals over een beter woon- en werkklimaat.  Er worden bijvoorbeeld oplossingen aangeboden om energieverspilling te voorkomen en minder CO2 uit te stoten door zelf energie op te wekken met behulp van de zon.

De gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Molenwaard en Zederik hebben, samen met de Stichting BlauwZaam, de handen ineengeslagen om deze markt te organiseren.
Meer https://www.facebook.com/maandvandeduurzaamheid

Natuur
Maak kennis met het werk van de Natuur en vogelwachten, Wildbeheer en Den Hâneker. Leer over zwaluwen, kerkuilen, agrarisch natuurbeheer voor slootkanten en weidevogels zoals grutto’s en kieviten.

Toerisme
Meer dan 100 toeristische ondernemers uit de streek zijn door Den Hâneker vertegenwoordigd. Neem de brochure “Polderleven” mee en doe ideeën op voor fiets- en wandeltochtjes.

Historie
Boerderij en erf en de historische verenigingen demonsteren en presenteren het culturele erfgoed van de streek. Er worden historische kaarten aangeboden en oude ambachten gedemonstreerd. Maak kennis met de molenstichting die al ruim 55 jaar zorgt voor de instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *