Omvangrijk programma 102e Fokveedag Boerenlandfeest

Hoornaar is zaterdag 4 oktober het middelpunt van de streek. Als de weersvoorspellingen uitkomen, worden er immers zeker 10.000 bezoekers verwacht op de 102e Fokveedag Boerenlandfeest. En dat zijn lang niet allemaal boeren. Ook burgers en buitenlui kunnen zich op Fokveedag Boerenlandfeest uitstekend verpozen.
 
Grote vraag is of de Ottolandse veehouder Nico Bons zijn trilogie kan voltooien. Hij won de rundveekeuring in 2012 en 2013. Komende zaterdag wordt gestreden om de erfenis van Ella 153.

Voor de rundveekeuring zijn door 35 inzenders 150 zwartbonte koeien, 13 pinken en 43 roodbonte koeien aangemeld. Dat zijn er meer dan vorig jaar. De toename zit vooral in de categorie roodbont.
 
Zes hectare
De rundveekeuring mag dan nog altijd het hart van de Fokveedag vormen, de toevoeging Boerenlandfeest staat er niet voor niks. Er is véél meer te beleven dan het voorbrengen van koeien in de ring.
 
Het Fokveedagterrein is in totaal zes hectare groot, waarvan circa 7500 vierkante meter overdekt is. Eén van de trekpleisters is de warenmarkt, die met zo’n 150 kramen weer volledig is volgeboekt.

Pauzeprogramma
Wie Fokveedag Boerenlandfeest zegt, zegt in één adem ook: middagpauzeprogramma. Geen wonder, want spektakel is jaarlijks gegarandeerd. Ook in 2014 weer. Tussen 12.00 en 13.00 uur krijgt het publiek drie optredens voorgeschoteld.
 
Politiehondenvereniging ‘De Verdedigers’ bijt het spits af. Misschien moet bijten wel letterlijk worden genomen…
De commissie Sport & Recreatie van het Nederlands Shetland Pony Stamboek (NSPS) laat het damesnummer concoursrijden plaatsvinden in de hoofdring.
 
En als klap op de vuurpijl zal trickridingteam The Future Guys een wervelende show geven met westernachtige allure.
 
Streektent
In de streektent wordt door middel van exposities en demonstraties de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in al haar facetten gepresenteerd. Het landschap en de natuur, de cultuur, de historie en ook streekproducten en toerisme worden door diverse instanties, verenigingen, stichtingen en particulieren aan het publiek voorgesteld.

Ieder jaar ligt er een ander accent in de streektent. Dit jaar staat alles in het teken van ‘Beleef de Streek’. Het is natuurlijk vooral de bedoeling dat er ideeën worden opgedaan om de eigen streek op een eigen gekozen manier te ontdekken, te voet, per fiets, boot, huifkar, solex, Segway of door te genieten van streekproducten of toeristische arrangementen.

Kom de kazen van de prijswinnaars proeven. Door de koks worden   verrassende recepten met boerenkaas gemaakt. De recepten van deze producten zijn uiteraard verkrijgbaar. Natuurlijk kan men kaas kopen van de beste kaasmakers van dit jaar.
 
Verse, regionale producten vindt men op de Streekmarkt van de Fokveedag: vis, vlees, kaas, fruit, ijs, koek, honing, jam en vruchtensappen. Voor alleseters en fijnproevers: de Streekmarkt op het Boerenlandfeest te Hoornaar biedt  een keur aan lekkernijen en ambachtelijke producten.  Als extraatje wordt een bewaarservice geboden.

Duurzaamheidsmarkt
Ons klimaat verandert als gevolg van het overbodig verbranden van de fossiele brandstoffen. Veel  energie die we dagelijks gebruiken wordt ongemerkt verspild. Doe op de Duurzaamheidsmarkt ideeën op om samen een betere wereld te creëren. Vraag advies hoe deze schaarse energie beter te benutten is, waardoor uiteindelijk ook de energierekening verlaagd kan worden.

De gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Molenwaard en Zederik hebben, samen met de Stichting BlauwZaam, de handen ineengeslagen om deze markt te organiseren.

Maak verder kennis met het werk van de Natuur- en Vogelwachten, Wildbeheer en Den Hâneker. Leer over zwaluwen, kerkuilen, agrarisch natuurbeheer voor slootkanten en weidevogels zoals grutto’s en kieviten.
Meer dan 100 toeristische ondernemers uit de streek zijn door Den Hâneker vertegenwoordigd. Neem de brochure ‘Polderleven’ mee en doe ideeën op voor fiets- en wandeltochtjes.

Boerderij en erf en de historische verenigingen demonsteren en presenteren het culturele erfgoed van de streek. Er worden historische kaarten aangeboden en oude ambachten gedemonstreerd. Maak kennis met de molenstichting die al ruim 55 jaar zorgt voor de instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Kinderplein
Ook aan de kinderen is gedacht; voor hen wordt een speciaal plein ingericht. Activiteiten op dit plein zijn onder meer: de ranja-koe, springkussen, schminken, kleuren en een knuffelhoek.

Jongeren kunnen zich uitleven op de bekende rodeostier.
 
En verder:

– Landbouwmachines

– Voorlichtingsstands

– Kaaskeuring op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur in Het Bruisend Hart. De kazen zullen op zaterdag te zien en te proeven zijn in de streektent. Ook is er een wedstrijd kaasraden met als hoofdprijs een ballonvaart.

– Presentatie van geiten- en schapenrassen.

– Kleindierenshow  (Alblasserwaardshow) met 147 konijnen, 102 dwerghoenders, 30 grote hoenders, 22 cavia’s, 22 sierduiven en 16 watervogels. Dat zijn in totaal 40 meer dieren dan vorig jaar.

De Alblasserwaardshow beleeft een lustrum en wordt voor de 25-ste keer op de Fokveedag gehouden. Het jubileum wordt gevierd met ‘Konijn Hop’: konijnen die over hindernissen springen. Deze demonstraties vinden plaats om 10.30, 13.30 en 15.00 uur. Er is ook een verkoophoek.

– Premiekeuring fokvereniging Meerkerk en Omstreken en het vijfde open outdoor dressuur- & agilitykampioenschap voor Shetlandpony’s. Er wordt gestreden om de titel Nederlands kampioen outdoor 2014 bereden dressuur, dressuur aan de lange teugel en behendigheid. Verder zijn er concoursrubrieken, lead rein, bestgaande rijponyrubrieken en wordt de finale van de Rijpony Talenten Competitie verreden.

– Kynologenvereniging Gorinchem e.o. met behendigheidsdemonstraties, demonstraties gedrag en gehoorzaamheid en een rashondenparade. Programma:
10.00-10.30 uur, Behendigheid
11.00-11.30 uur, Puppyles en Gehoorzaamheid
11.30-12.00 uur, Rassenparade
12.00-13.00 uur, Pauze
13.00-13.30 uur, Flyball
14.00-14.30 uur, Behendigheid
 
De 102e Fokveedag Boerenlandfeest wordt gehouden in Hoornaar en duurt van 09.00 tot 16.00 uur.

De entreeprijs bedraagt 10,00 euro (vanaf dertien jaar); kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Parkeren is gratis. Volg de bebording.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *