Fokveedag Boerenlandfeest: ontmoeting van boeren, burgers en buitenlui

Fokveedag113HOORNAAR – Hoornaar is zaterdag 3 oktober het middelpunt van de streek. Als de weersomstandigheden meewerken, worden er immers zeker 10.000 bezoekers verwacht op de 103e Fokveedag Boerenlandfeest. En dat zijn lang niet allemaal boeren. Ook burgers en buitenlui kunnen zich op Fokveedag Boerenlandfeest uitstekend verpozen.

Voor de rundveekeuring zijn door zo’n 40 inzenders 175 koeien en pinken aangemeld. De Fokveedag krijgt in elk geval een nieuwe kampioen(e), want Nico Bons is er dit keer niet bij. Bons voltooide vorig jaar zijn trilogie. “Gelukkig hebben onze inzenders in de breedte heel veel kwaliteit te bieden”, verwacht voorzitter Johan de Groot ook in 2015 een hoog niveau.

Heel bijzonder is de komst van oud-directeur Dijkema van de toenmalige middelbare landbouwschool in Gorinchem naar Fokveedag Boerenlandfeest. Bijzonder omdat dhr. Dijkema al 102 jaar is. Dijkema zal rond 11:30 uur de oudste koe huldigen die deelneemt aan de rundveekeuring. Het betreft een eenmalige prijs.

Zes hectare
De rundveekeuring mag dan nog altijd het hart van de Fokveedag vormen, de toevoeging Boerenlandfeest staat er niet voor niks. Er is véél meer te beleven dan het voorbrengen van koeien in de ring.

Het Fokveedagterrein is in totaal zes hectare groot, waarvan circa 7500 vierkante meter overdekt is. Eén van de trekpleisters is de warenmarkt, die met zo’n 150 kramen weer volledig is volgeboekt.

Pauzeprogramma
Wie Fokveedag Boerenlandfeest zegt, zegt in één adem ook: middagpauzeprogramma. Geen wonder, want spektakel is jaarlijks gegarandeerd. Ook in 2015 weer. Tussen 12.00 en 13.15 uur krijgt het publiek drie optredens voorgeschoteld.

Er wordt geopend met een nummer van ‘eigen bodem’. Amazones en ruiters van manege De Giessenlanderij (Noordeloos) zullen een demonstratie verzorgen.

De paarden en pony’s maken plaats voor koe Roos. Zij wordt bereden door Jantien van Soelen uit het Zeeuwse Nieuw- en Sint Joosland. Een bijzondere combinatie. “Roos kan dingen die andere koeien niet kunnen”, zei Jantien onlangs in een interview. Op de Fokveedag gaan we het beleven.

Ten slotte komt er een wereldkampioen in de ring. Jan de Boer werd met het Nederlands team wereldkampioen samengesteld mennen. In het individuele klassement eindigde hij met zijn vierspan pony’s als vierde. Kortom, met Team De Boer heeft de organisatie van Fokveedag Boerenlandfeest de top van de mensport in huis gehaald. Het wordt voor de liefhebbers dan ook een demonstratie om van te smullen.

Streektent
Ieder jaar ligt er een ander accent in de streektent. Dit jaar bruist alles van energie. In de streektent bruist het van de activiteiten, er is genoeg te beleven, te proeven en te zien. Het is vooral de bedoeling dat er ideeën worden opgedaan om de eigen streek op een eigen gekozen manier te ontdekken, te voet, per fiets, boot, huifkar, solex, Segway of door te genieten van streekproducten of toeristische arrangementen.

Ook aanwezig op het Boerenlandfeest zijn Fien & Teun. Zij zijn het liefste boertje en boerinnetje ter wereld. Ze wonen op een boerderij in het dorpje Molenwaard, waar ze papa en mama helpen met klusjes in en rond de boerderij. Fien en Teun gaan graag op de foto met de kleine vriendjes uit de streek. Kom naar de streektent voor een Meet & Greet.

Kom de kazen van de prijswinnaars proeven. Door de koks worden   verrassende recepten met boerenkaas gemaakt. De recepten van deze producten zijn uiteraard verkrijgbaar. Natuurlijk kan men kaas kopen van de beste kaasmakers van dit jaar.

Een nieuw onderdeel is dat een aantal kaasboeren zichzelf promoot. Hiervoor zijn speciale posters gemaakt. De lekkerste kazen van deze kaasboeren kunnen worden geproefd. Als deze opzet aanslaat, is het de intentie de promotie volgend jaar groter op te zetten. Dan kunnen alle kaasboeren die aan de keuring meedoen zich aan de bezoekers van Fokveedag Boerenlandfeest presenteren.

Verse, regionale producten vindt men op de Streekmarkt van de Fokveedag: vis, vlees, kaas, fruit, ijs, koek, honing, jam en vruchtensappen. Voor alleseters en fijnproevers: de Streekmarkt op het Boerenlandfeest te Hoornaar biedt  een keur aan lekkernijen en ambachtelijke producten.  Als extraatje wordt een bewaarservice geboden.

Kinderplein
Ook aan de kinderen is gedacht; voor hen wordt een speciaal plein ingericht. Activiteiten op dit plein zijn onder meer: de ranja-koe, springkussen, schminken en een knuffelhoek. Leerlingen van het Wellantcollege in Dordrecht tekenen voor de organisatie.

En verder

  • Landbouwmachines
  • Voorlichtingsstands
  • Kaaskeuring op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur in Het Bruisend Hart.
  • Presentatie van geiten- en schapenrassen.
  • Kleindierenshow (Alblasserwaardshow) met 225 konijnen, kippen, sierduiven, cavia’s en watervogels.
  • Premiekeuring fokvereniging Meerkerk en Omstreken. Er zijn evenveel pony’s voor de keuring aangemeld als vorig jaar. De afdeling sport en recreatie van het NSPS komt alleen met de aangespannen rubrieken naar Hoornaar.
  • Kynologenvereniging Gorinchem e.o. met behendigheidsdemonstraties, demonstraties gedrag en gehoorzaamheid en een rashondenparade. Programma:

10.15-10.45 uur, Behendigheid

11.15-11.45 uur, Puppyles en Gehoorzaamheid

11.45-12.15 uur, Rassenparade

12.15-13.30 uur, Pauze

13.30-14.00 uur, Flyball

14.30-15.00 uur, Behendigheid

Gescheiden afvalinzameling

Fokveedag Boerenlandfeest gaat zaterdag 3 oktober op de duurzame toer: om het mogelijk te maken dat het afval gerecycled kan worden, zal het afval gescheiden worden ingezameld. Op het Fokveedagterrein komen aparte afvalbakken te staan voor: papier-, plastic- en restafval.

Bezoekers van Fokveedag Boerenlandfeest wordt verzocht het afval weg te gooien in de daarvoor bestemde bakken. “We hopen op deze manier met elkaar op een verantwoorde manier om te gaan met ons afval”, aldus voorzitter Johan de Groot.

Info

De 103e Fokveedag Boerenlandfeest wordt gehouden in Hoornaar en duurt van 09.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt 10,00 euro (vanaf dertien jaar); kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Parkeren is gratis. Volg de bebording.

www.fokveedag.nl
@defokveedag
www.facebook.com/Fokveedag

Share