Fokveedag Hoornaar en WEA kiezen meest economische boerenkoe

Fokveedag121Veehouders die normaliter niet met koeien naar de keuring gaan, hebben een aanleiding om dat te heroverwegen. Op Fokveedag Hoornaar komt namelijk een speciale rubriek waar de meest economische boerenkoe wordt verkozen. Het exterieur en het toilet van de koe is daarbij van minder groot belang.

Aan de traditie van de WEA-duurzaamheidsprijs op Fokveedag Hoornaar komt namelijk een einde. Diverse jaren heeft sponsor WEA Accountants en Adviseurs geldprijzen beschikbaar gesteld aan de fraaiste koeien die meer dan 4.000 en 5.000 kilogram vet en eiwit hadden geproduceerd. Vanaf de komende editie op zaterdag 1 oktober krijgt de geldprijs een andere invulling. De WEA-duurzaamheidsprijs maakt plaats voor de WEA-prijs voor meest economische boerenkoe. Koeien die aan deze competitie willen meedoen moeten minimaal vier keer hebben gekalfd.

Voor de verkiezing tellen zowel leeftijd, relatieve productie (lactatiewaarde), tussenkalftijd, verhogingen celgetal en actueel algemeen voorkomen (beoordeelt tijdens de keuring) mee. Per kenmerk wordt er een klassement gemaakt, waarbij de beste koe de meeste punten krijgt. De koe die in het eindklassement de meeste punten heeft verzameld wordt uitgeroepen tot meest economische boerenkoe.

Niet verplicht
Koeien die ingeschreven worden voor de ‘WEA-prijs voor de meest economische boerenkoe’ mogen ook deelnemen aan de individuele keuring, maar dit is niet verplicht. Tijdens de speciale rubriek van de meest economische boerenkoe worden de opgegeven dieren in de ring verwacht. De WEA stelt in totaal 500 euro beschikbaar voor de verkiezing, wat zal worden opgeknipt in meerdere bedragen.

Aan de verkiezing kunnen zowel melk- als dubbeldoelkoeien deelnemen. Zwartbont wordt in een andere competitie ingedeeld dat roodbont en dubbeldoel.

Veehouders die willen deelnemen aan de verkiezing van meest economische boerenkoe kunnen koeien hiervoor nog tot en met 29 augustus aanmelden. Meer informatie en opgave bij het secretariaat van de Veecommissie van Fokveedag Hoornaar: Jeroen de Vor, gebrdevor@hotmail.com of 06-23982329.

Share