Fokveedag voor Gerrit en Anita hoogtepunt in het jaar

HOORNAAR • Anita Bos en haar vader Gerrit Boon uit Ameide leven het hele jaar toe naar de fokveedag in Hoornaar. Gerrit is al 48 jaar betrokken bij de organisatie, zijn gezin nam hij erin mee. ‘De fokveedag vind ik een feestdag.’

Jarenlang was de familie Boon aan de Botersloot in Noordeloos in de aanloop naar de Fokveedag druk voorbereidingen. Ze waren betrokken bij de veekeuring en de warenmarkt. Net als veel andere vrijwilligers, elk op hun eigen gebied. Moeder Boon nam telefoontjes aan voor de warenmarkt en maakte terugbelnotities.

Anita vertelt: “Mobiele telefoon was er toen nog niet. We knipten ook de lintjes voor in de staarten van de koeien tijdens de veekeuring.”

Zelf typte Anita jarenlang de uitslagen van de veekeuring, gezeten in de geluidswagen, samen met haar zus. “En we voorzagen de ringmeesters en juryleden in de ring van koffie.”

Leuke sfeer
De herinnering aan de organisatie van vroegere fokveedagen zorgt voor pretlichtjes in Anita’s ogen. “We waren er allemaal bij betrokken. Dat zorgde voor een leuke sfeer. Mijn broers hadden ook een taak, de één was ringmeester en de andere hielp bij de opbouw van het terrein.”

Gerrit was ook nog eens betrokken bij de organisatie van de jaarmarkt in Noordeloos, op de eerste zaterdag van augustus. Anita: “Enkele weken later volgde de fokveedag. Er was in die periode altijd grote drukte bij ons thuis.”

Verlengstuk
De bijna tachtigjarige Gerrit is boerenzoon, was zelf hobbyboer en werkte als controleur bij de Fok- en Controlevereniging Meerkerk en omstreken. “Ik bezocht veehouders om melk te monsteren”, vertelt hij. “Aan de hand van de informatie die de monsters opleverden, konden we de productie op een hoger peil krijgen, om een betere melkprijs te realiseren. We zaten ook in de rundveeverbetering. De fokveedag was een verlengstuk van de fok- en controleverenigingen.”

In Gerrits beginjaren was het evenement nog kleinschalig. Anita: “Je had alleen de keuringen en stierenverkoop.” Melkcontroleurs waren ringmeester. Gerrit: “De streek was heel bekend doordat de fokkerij in Hoornaar en Noordeloos op een hoog peil stond.”

In 1971 werd Gerrit lid van de ‘kleine commissie’. “Dat was de uitvoerende tak, het bestuur deed de coördinatie. Het was onder andere mijn taak om de boeren die koeien inzonden te registeren. Vanaf de tachtiger ging ik de markt mee organiseren.”

Veiligheidsplan
Elk jaar zag Gerrit het evenement groter worden. Anita nam in 2007 de organisatie van de markt van haar vader over. “Vorig jaar trok de dag circa 13.000 bezoekers”, vertelt ze. “We hebben nu op de warenmarkt ongeveer 120 kramen of standplaatsen. Naast de warenmarkt zijn er een streektent en een beurs. De beurs heeft dit jaar 500 vierkante meter extra, met exploitanten. De gemeente ziet de fokveedag als hét evenement van Zuid-Holland. Ons bestuur werkt nauw samen met de gemeente. Het veiligheidsplan moet in orde zijn voordat de gemeente toestemming geeft voor het evenement. Door de goede samenwerking en prettige contacten weten we elkaar hiervoor te vinden. Als organisatie zijn we daar heel blij mee.”

Voor de sector is het belang van het Hoornaarse evenement groot. Gerrit: “Bedrijven kunnen zichzelf en hun sector presenteren en er is onderlinge competitie. Publiek komt uit het hele land en zelfs uit het buitenland.”

Hoog niveau
Anita: “Het is deels promotie van de sector. Koeien komen uit de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, Krimpenerwaard, West-Betuwe en Utrecht. De Alblasserwaard staat nog steeds bekend om zijn goede vee. We laten op dit evenement zien dat het niveau van de fokkers in de streek heel hoog is. Daar zijn we als organisatie trots op.”

Fien en Teun
Het publiek is divers. Een deel komt om te zien hoe de regio presteert in de fokkerij. Anderen komen vanwege hun belangstelling voor landbouwmechanisatie of veevoer. Weer anderen zijn vooral geïnteresseerd in de kaaskeuring, de streekproducten of de andere dieren.

Anita: “Er komen schapen, geiten, kippen, konijnen, cavia’s en muizen. Er is een Shetlandponykeuring, voor de kinderen komen Fien en Teun en is er een quadrace. Ook is er een stand van jagers en het Nederlands Agrarisch Jongerencontact houdt zijn nationale veebeoordelingskampioenschappen.”

Deels overdekt
Er zijn meer redenen om naar de dag te komen. Anita: “Dit jaar komt Stalhouderij Reedijk met acht rijtuigen. De Bonte Shetlander Hoeve uit Arkel verzorgt een show met pony’s en tuigpaardenfokker Jan Schep van HBC-stal uit Bergambacht geeft een show met paarden. Parkeren is gratis en kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Volwassen hebben een dag uit voor 10 euro, in de voorverkoop 8 euro en met een bon van de Rabobank 6 euro. Veel dingen zijn overdekt, dus ook bij regen is het leuk. Het is gewoon een evenement dat je gezien moet hebben.”

De 107e Fokveedag Boerenlandfeest duurt zaterdag 5 oktober van 9.00 tot 16.00 uur.

Share