Kaascommissie breidt op Fokveedag uit met kinderjury

HOORNAAR – De kaascommissie timmert op Fokveedag Boerenlandfeest de laatste jaren flink aan de weg. Ook op zaterdag 7 oktober weer. Dan wordt de kinderjury geïntroduceerd. 

De kaaskeuring vindt traditiegetrouw plaats aan de vooravond van de Fokveedag. Vrijdag 6 oktober wordt er in Het Bruisend Hart in Hoornaar in meer dan vijf rubrieken gekeurd. Naar verwachting zullen net als vorig jaar ongeveer 110 kazen worden ingezonden. De inzenders komen grofweg uit de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, Rivierenland, Krimpenerwaard, Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. Met recht een regionale keuring dus.

De kazen worden gekeurd volgens het Cum Laude Awards-systeem en bekroond met goud, zilver en brons.

Koks
Op de 105e Fokveedag Boerenlandfeest worden de kazen achterin de Streektent tentoongesteld. De (beste) kazen zijn ook te koop en kunnen worden geproefd. Tevens zijn in de kaashoek in de Streektent tijdens de Fokveedag twee koks aanwezig, die volgens eigen recept warme (kaas)hapjes maken en uitdelen.

Kinderjury
Nieuw onderdeel is dat er een kinderjury zal worden samengesteld. Kinderen kunnen zich hiervoor inschrijven. Formulieren hiervoor zijn vanaf heden verkrijgbaar bij zes boerenkaaswinkels in de regio: Noordam in Hellouw, Booij in Streefkerk, Kuiper in Giessenburg, Van Rossum in Vianen, Looijen in Hoornaar en Van Galen in Noordeloos.

Er zullen drie groepen van tien kinderen worden geloot die op Fokveedag Boerenlandfeest als kinderjury mogen optreden. Onder deskundige en ervaren begeleiding gaan zij jonge en belegen kazen proeven en keuren.

100 kilo
Oktober Boerenkaasmaand wordt op Fokveedag Boerenlandfeest geopend door Martijn Spijk, directievoorzitter Rabobank Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Hij zal een kaas van maar liefst 100 kilo opensnijden. Deze kaas is gemaakt bij de firma Slob in Giessenburg, door hun kaasmaker Melvin Zandbergen.

“In oktober zal extra promotie voor boerenkaas plaatsvinden”, zegt Johan Noordam, voorzitter van de kaascommissie. Daar is wat hem betreft alle reden toe. “Kaas die ambachtelijk is gemaakt op de boerderij, heeft een eigen smaak, een eigen karakter. En is daarom veel lekkerder dan fabriekskaas, die doorgaans vlakker is.”

De winnende kaasboeren zullen aan het einde van Fokveedag Boerenlandfeest samen met alle andere kampioenen in de grote ring worden gehuldigd.

Share