Nico Bons prolongeert dagkampioenschap

Vorig jaar deed hij het met Ella 139, dit jaar met Ella 153. Het algemeen kampioenschap van de 101-ste Fokveedag Boerenlandfeest ging zaterdag in Hoornaar opnieuw naar de Ottolandse veehouder Nico Bons.

De dagkampioene werd aangewezen door de afscheidnemende voorzitter Jan de Groot. Zijn zoon Theo reikte de Dirk de Groot-bokaal, vernoemd naar zijn opa, uit aan Nico Bons. Maatschap D+N Bons-Plooij had net als vorig jaar ook de beste bedrijfsgroep.

Wilhelmina 358 van Teus van Dijk (Giessenburg) werd uitgeroepen tot reservekampioene. In 2009, 2010 en 2011 was zij de beste op de Fokveedag.

Steeds beter

“Geweldig, super top”, was Nico Bons dolblij met het kampioenschap. “De 100-ste Fokveedag winnen is legendarisch, maar het op de 101-ste Fokveedag met een andere koe herhalen is ook geweldig. Het is voor de eerste keer dat Ella 153 (V: Canyon-Breeze Allen ET) kampioen wordt. Ze wordt steeds ouder, maar ook steeds beter.”

De sleutel van het succes legde Bons, die de concurrentie van Wilhelmina 358 hoog inschatte, in familiekring: “Mijn vrouw en mijn moeder hebben veel werk voor deze koe gedaan.”

Volgend jaar de trilogie? “Ik hoop het”, lachte de Ottolander.

Internationaal

Arbiter Addy Moree was zeer te spreken over de kwaliteit van het rundvee. “Het niveau was prima. De koeien in de middenklasse waren van nationaal niveau en zouden ook internationaal hoge ogen gooien”, zei Moree in de nabespreking. Ook in de rubriek ‘oudere koeien zwartbont’ werden volgens zijn waarneming ‘fantastische koeien’ gekeurd.

De organisatie kreeg lof voor het feit dat de koeien voor het eerst allemaal onder een ‘overkapping’ stonden. Moree: “Alle koeien onder een tentdoek betekent eerlijke concurrentie.”

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *