Ook derde onderdeel pauzeprogramma bekend: dressuur lange teugel

Het zat door omstandigheden niet mee om een derde onderdeel voor het pauzeprogramma van de 106e Fokveedag Boerenlandfeest vast te leggen. Maar het is op de valreep gelukt. Roos Kalshoven en Petra de Jong van rijvereniging De Nieuwe Roef uit Sleeuwijk verzorgen met hun Shetlandlandpony’s Nelson van de Kikkert en Berry van de Peerhoeve een demonstratie dressuur lange teugel.

Dressuur lange teugel is een onderdeel van de academische rijkunst en kan uitgevoerd worden met alle paarden en pony’s, groot en klein. Roos Kalshoven en Petra de Jong doen dit met hun Shetlandpony’s. Via hun rijvereniging PSV de Nieuwe Roef uit Sleeuwijk volgen zij regelmatig een clinic en lessen. Op deze manier worden ze verder geschoold in het werken aan de lange teugel met hun pony’s.

Onbelast
Bij dressuur lange teugel loop je vlak naast je paard of pony en met de lange teugel laat je hem dan de dressuuroefeningen doen. Dressuur lange teugel is een onbelaste manier van trainen van een paard of pony, zeer geschikt om jonge paarden mee op te leiden. Maar ook voor paarden die uit een blessure komen en hun training weer op mogen pakken. Door het trainen vanaf de grond is de lichamelijke belasting voor het paard minimaal, maar wordt hij wel aan het denken gezet.

Binnen het Shetlanderstamboek worden er wedstrijden georganiseerd voor  deze tak van sport en Roos start samen met Nelson in de klasse Z2, Petra start met Berry in de klasse M1. Het Shetlanderstamboek is het enige stamboek dat hier wedstrijden in organiseert. Verder kom je de wedstrijden aan de lange teugel steeds meer tegen tijdens onderlinge wedstrijden van rijverenigingen.

Met een hoofdstel, lange teugel, een zweep en een paar goede loopschoenen kan je al snel aan de gang. Je bent samen met je paard aan het werk en dat kan een mooie afwisseling in de training van een paard zijn.

Share