José van Rossum maakt ‘lekkerste kaas van de wereld’

VIANEN/HOORNAAR – De kaaskeuring die traditiegetrouw aan de vooravond van Fokveedag Boerenlandfeest gehouden wordt, is voor veel kaasboeren een spannende dag. Zo ook voor José van Rossum uit Vianen. “Het is een eer om er te winnen.”

Dat laatste overkwam José van Rossum twee jaar geleden. Ze had toen de beste babykaas, niet voor niets haar specialiteit. “Leuk om op deze manier eens in de picture te komen staan.”

De kaaskeuring is op vrijdag 5 oktober van 10:00 tot 12:00 uur in Het Bruisend Hart in Hoornaar. “Het aantal inzenders is altijd groot”, weet José van Rossum. “De concurrentie is dus hevig en dat maakt het extra spannend.”

Schoolklas
In de aanloop naar de Fokveedag is er op de kaasboerderij in Vianen nog wel tijd en ruimte om schoolklassen te ontvangen. Een dergelijke sessie doet José van Rossum zo’n 20 à 25 keer per jaar. Natuurlijk mogen de kinderen ook kaas proeven. ‘De lekkerste kaas van Vianen; nee, van de hele wereld, roepen ze dan in koor’, lacht de kaasboerin.

Kaasboerderij Van Rossum produceert wekelijks ongeveer 30 grote kazen (van 12 kg) en 200 kleine kazen (van 1 kg). Tegen de kerst loopt dat aantal op tot wel 500 kleine kazen per week. De kazen van Van Rossum werd niet afgezet via de handel, maar verkocht vanuit huis, rechtstreeks aan de consument en onder meer aan de horeca.

Ambacht
De sterk wisselende weersomstandigheden -kou in februari en maart, langdurige hitte en droogte in de zomer- maken het dit jaar tot een topprestatie de kazen ‘constant’ te houden. “Het is natuurlijk materiaal”, benadrukt José van Rossum. “Dat maakt kaasmaken tot een vak en een passie; zeg maar gerust een ambacht.”

José van Rossum stuurt drie kazen in voor de Fokveedag-keuring. Jaarlijks neemt ze aan twee of drie keuringen deel.

Oktober Boerenkaasmaand
De keuring op vrijdag 5 oktober is vrij toegankelijk voor publiek. Belangstellenden zijn uiteraard ook op 6 oktober welkom in de streektent, waar de kaasmakers hun eigen hoek hebben. Oktober Boerenkaasmaand zal die dag geopend worden door de waarnemend burgemeester van Giessenlanden, Rinette Reynvaan. Ook de kinderjury komt in actie en zal eigen winnaars aanwijzen.

Fokveedag Boerenlandfeest duurt zaterdag 6 oktober van 09:00 tot 16:00 uur.

Share